28.02.2018

Buy now, Pay later!

Leesduur
Aantal woorden

Retailers doen er alles aan om verwachtingen van de klant tegemoet te komen. Dit betekent dat handelaren hun retail business zo moeten aanpassen dat ze kunnen voldoen aan de verwachtingen van de ondertussen technologisch onderlegde consument.

Millennials

Een belangrijke doelgroep voor het online shopping gebeuren zijn de Millennials. Alhoewel er veel verschillende meningen over zijn mogen we aannemen dat dit personen zijn geboren tussen ruim genomen 1980 en 2000. Alhoewel ze dus niet allemaal digital natives zijn, kunnen ze wel erg vlot met digitale toepassingen overweg. Zowel tijdens hun studies, werk en vrije tijd maken ze hiervan gebruik. Het mag dan ook niet verrassen dat ze ook gebruik maken van hun computer of smartphone om te shoppen. Zo publiceerde Square de volgende cijfers: 67% van de millennials verkiezen online shoppen boven het shoppen in een fysieke winkel en spenderen er wekelijks ongeveer 6 uur aan. Het is echter ook wel deze doelgroep die vaker impulsaankopen doet en dus spijt heeft van bepaalde aankopen, zo heeft ongeveer één op twee van de Millennials spijt van een aankoop ten opzichte van één op drie bij een oudere generatie.

Customer Journey

Retailers moeten dan ook regelmatig de customer journey herzien om enerzijds in te spelen op deze verschillende doelgroepen, maar anderzijds ook door er nieuwe technologische mogelijkheden mee in op te nemen. Mede door deze aanpak kan de retailer de winkelervaring aangenamer maken voor de klant en hiermee eveneens de klanttevredenheid omhoog krikken.

Er zijn al heel wat acties ondernomen door retailers om in het oog te springen, zo zijn velen op de kar van social media gesprongen en slagen sommigen er ook echt in om goeie content naar voor te brengen. In een volgende fase binnen deze customer journey moet er naast het aantrekken van klanten ook effectief kunnen verkocht worden. Hierbij is het belangrijk om het koopproces zo makkelijk en prettig mogelijk te maken. Ook hier worden stappen in genomen door bijvoorbeeld in te zetten op mobielvriendelijke webshops (wat een must is voor de Millennials).

De fase die hierop volgt wordt nu ook door heel wat ondernemingen onder de loep genomen. Het is niet langer voldoende om consumenten de keuze te geven tussen enkele betaalproviders zoals Bancontact of Visa. De consument wil bij het afrekenen zo weinig mogelijk handelingen moeten stellen, slechts een QR code scannen met de app van onze bank et voila, onze bestelling is betaald. Maar het gaat nog een stap verder, wat als de consument nu iets wil maar daar nog niet het budget voor heeft en nog even moet sparen of wacht op de uitbetaling van zijn loon? Opnieuw spelen de Millennials hier een grote rol in, ze zijn nog niet zo financieel stabiel als een oudere generatie maar willen wel graag op trends inspelen. Als retailer wil je hier niet op moeten wachten maar de klant onmiddellijk zijn aankoop laten voltooien nu hij hier interesse in heeft. Beter 1 vogel in de hand …

©webbouwers

Win-win situatie

Een betaalmogelijkheid die hieraan tegemoet komt is die van “buy now, pay later”, oftewel “koop nu, betaal later”. In plaats van dus eerst te betalen en dan als consument je goederen te krijgen, krijg je ze eerst en betaal je pas achteraf. Je kan thuis rustig passen, houden wat je wil en terugsturen wat niet past. Vervolgens krijg je enkele dagen tot weken de tijd om je betaling te voldoen en ontvang je een reminder indien je dit zou vergeten.

Deze betalingsmethode is dus een win-win situatie voor zowel de handelaar als de consument: de customer journey wordt vermakkelijkt door deze optie en maakt dus de klant tevreden terwijl het ineens ook helpt om de retailer meer verkoop te laten genereren.

Daarnaast is het voor retailers nog interessanter indien deze betaalmogelijkheid wordt gekoppeld aan andere technologie zoals een “buy now, pay later” applicatie. Men kan dit zien als een uitbreiding van de portefeuille van de klant waaruit de retailer veel gegevens over het koopgedrag kan halen.

Enkele webshops die deze optie aanbieden in België zijn bijvoorbeeld Zalando, Bol.com, La Redoute, …

Klarna

In het Verenigd Koninkrijk wil men nog meer inspelen op deze manier van flexibel betalen. De modeketen Topshop pakt uit met Klarna, een Zweedse betaalprovider die als doel heeft het zo simpel, veilig en vlot mogelijk maken voor mensen om online te shoppen. Klarna wordt op ongeveer 70 000 webshops aangeboden en per dag zouden zo’n 650 000 transacties via hen gebeuren.

Niet enkel uitgesteld betalen is mogelijk bij Topshop, ook betalen in schijven is een mogelijkheid. Deze betaaloptie werd door Klarna Bank tot Slice It gedoopt. Als je voor een minimale waarde shopt kan je dit bedrag aflossen in maandelijkse schijven in plaats van de ganse som in 1 maal te moeten betalen.
In tegenstelling tot de “buy now, pay later” optie worden je kredietgegevens hierbij wel gecontroleerd. De klant moet een simpele account aanvraag indienen, indien deze wordt goedgekeurd kan je met je Klarna Account betalingen doen. Wat als de klant een maandelijkse schijf niet betaalt? Dan moet die rente betalen op de terugbetaling.

Ook andere modeketens springen op deze trein, zoals H&M die twee manieren van “buy now, pay later” aanbiedt. Helaas blijken deze vooral dergelijke betaalopties aan te bieden in het buitenland en nog niet in België.

Alle nieuwsberichten