09.08.2017

Vijf lessen uit 'The Founder'

Leesduur
Aantal woorden

De verlofperiode: ideaal om je na een zomerse dag met een goed glas in de zetel te nestelen en een film van je must-watch-lijstje te schrappen. Als wij een suggestie mogen doen om er één aan toe te voegen: The Founder. Deze film met Michael Keaton in de hoofdrol vertelt het waargebeurde verhaal achter één van de grootste bedrijven ter wereld: McDonald's. Wij bekeken de film met onze ondernemers-pet op en leerden vijf belangrijke lessen!

© Filmnation Entertainment

1. Stop nooit met dromen

Het hoofdpersonage is op het moment dat het verhaal start verkoper van milkshake-mixers. Het is zijn zoveelste onderneming en net zoals al zijn voorgaande projecten raakt ook dit bedrijf niet echt van de grond. Wanneer hij zijn vrouw vertelt - met de glinstering in zijn ogen - over het fantastische hamburgerrestaurant waarrond hij zijn nieuw bedrijf wil bouwen, reageert ze weinig enthousiast. "Nog een poging" zie je haar denken. Ray Kroc, zo heet de man, geeft echter niet op. Hij laat zich niet ontmoedigen door de keren dat hij op zijn gezicht viel, en blijft geloven in zijn dromen. Sometimes you win, sometimes you learn, zo is het maar net.

2. Probeer niet zelf te doen wat een ander veel beter kan

Wanneer Kroc het restuarant van de gebroeders Dick & Mac McDonald voor het eerst ziet, is hij danig onder de indruk van hun manier van werken. Hij had ervoor kunnen kiezen in zijn eigen burgerrestaurant zelf een gelijkaardige manier van werken te installereren, maar dat deed hij niet. Hij wist dat de McDonad broertjes de kennis en kunde hadden die hij nodig had, en besloot die kennis en kunde te gebruiken. Slim, want Kroc is zelf natuurlijk geen specialist inzake hamburgerrestaurants, en dat waren Dick en Mac wel. Het is soms moeilijk om toe te geven dat iemand anders iets beter kan dan jij zelf, maar eens je zover bent zul je er de vruchten van plukken.

© Filmnation Entertainment

"Het is soms moeilijk om toe te geven dat iemand anders iets beter kan dan jij zelf, maar eens je zover bent zul je er de vruchten van plukken."

3. Zoek naar alternatieve omzetstromen

We zijn soms zodanig gewend aan de klassieke businessmodellen zoals die al decennialang bestaan, dat we uit het oog verliezen dat er ook andere manieren bestaan om geld te verdienen. (spoiler alert: als je de film nog wil bekijken, lees je best niet verder!) Op een gegeven moment ziet Kroc in dat hij niet rijk zal worden van zijn procentje op de verkoop van hamburgers. Hij snapt dat hij moet investeren in vastgoed, en dit vastgoed verhuren aan de uitbaters van zijn restaurants. Uiteindelijk werd McDonald's op die manier één van de grootste vastgoedbedrijven ter wereld. Slim!

4. Consultants kunnen helpen

Het feit dat we onze verdienmodellen niet in vraag stellen is logisch. We zitten zelf midden in het circus waarin we meedraaien. Op die manier is het makkelijk het grotere plaatje uit het oog te verliezen. Net daar ligt de waarde van externe consultants: ze kunnen je helpen de helikopterview terug te vinden. Kroc's gesprek met zijn bankier (die hem een lening weigerde) werd toevallig gehoord door iemand die niets met Kroc's bedrijf te maken had. Hij zag het licht en was zo vriendelijk om zijn inzichten met Kroc te delen. Niet veel later was de voormalige verkoper van milkshakemixers steenrijk.

© Filmnation Entertainment

"We zijn soms zodanig gewend aan de klassieke businessmodellen zoals die al decennialang bestaan, dat we uit het oog verliezen dat er ook andere manieren bestaan om geld te verdienen."

5. Investeer in kwalitatief juridisch advies

De broers McDonald waren te goed voor deze wereld. In het begin hadden ze best veel vertrouwen in Ray Kroc en lieten ze hem zijn gang gaan. Toen Kroc zich uiteindelijk buiten de lijntjes van het contract waagde, probeerden ze hem tot de orde te roepen. Helaas, Kroc verbrak het contract, iets wat hij later nog meer zou doen, op advies van (en onder het toeziend oog van) een leger peperdure advocaten. Hadden Dick & Mac in het begin geïnvesteerd in een goeie advocaat was het misschien nooit zo ver gekomen, en hadden ze écht kunnen meeprofiteren van het succes van de hamburgerketen...

Alle nieuwsberichten