21.03.2018

Chez Claire in De Leeuwenkuil: bijna perfect!

Leesduur
Aantal woorden

Gisteren 'De Leeuwenkuil' gezien? In het Vier-programma krijgen ondernemers de kans hun idee of startup te pitchen voor een jury van doorwinterde experts. Bedoeling is om één (of meerdere) van de topondernemers uit de jury te overtuigen te investeren in het idee. Gisteren kwamen met Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde twee bekende gezichten voorbij. En ze deden dat, geheel volgens verwachting, lang niet slecht.

© DeJongens.eu

De Jongens

De Jongens, zo noemen Dries en Yuri zichzelf, maakten hun naam door een paar jaar geleden in het één-programma 'Topstarter' Wasbar op te starten. In de zomer van 2015 werd Wasbar overgenomen door Top Brands, het concern achter onder meer Paul en Pizza Hut. In tussentijd bleven de Gentenaars echter niet stilzitten. Ze deden heel wat freelancewerk in de PR- en communicatiesector en brachten verschillende boeken uit. Het ondernemersbloed kruipt echter waar het niet gaan kan, en nu vonden de twee de tijd rijp om een nieuw retailconcept uit de grond te stampen.

© Chez Claire Facebook

Chez Claire

Geen hippe wassalons deze keer. Wel oer-Belgische patisserie. Met Chez Claire willen Dries en Yuri op AAA-locaties high-end éclairs aan de man brengen. Alvast een goed begin, want door enkel en alleen éclairs te doen, positioneert Chez Claire zich als een specialist, en de keuze voor het high-end segment werd in de pitch van Dries en Yuri heel expliciet naar voor gebracht.

Twee duidelijke strategische keuzes die een bescheiden applausje verdienen. Andere bedrijven die zich als high-end specialist in de markt zetten zijn Ferrari, Agent Provocateur en Rolex. Klinkt misschien als iets vrij banaals, maar deze keuzes hebben zeer verregaande gevolgen. Het betekent namelijk dat Dries en Yuri niet plots zomaar Boules De Berlin, Carré Confituretjes of Tompoezen aan hun assortiment mogen toevoegen, dat zou hun strategische positie aanzienlijk verzwakken. Daarnaast mogen ze ook niet beslissen om een meer eenvoudige (en goedkopere) versie van hun éclair op de markt te brengen, zo zouden ze afzakken van het high-end segment.

© De Vijver Media

Kwelduivel Jurgen Ingels

So far so good, de pitch van Dries en Yuri was vlot en duidelijk ingegeven door een goed doordachte strategie. Eén van de juryleden is Jurgen Ingels, een naam als een klok in de fintech wereld en absolute autoriteit op het gebied van scale-ups. De naar Mechelen uitgeweken West-Vlaming staat in de jury gekend als uiterst kritisch, maar altijd met een kwinslag.

Die reputatie deed hij gisteren tijdens de vragenronde voor Dries en Yuri weer alle eer aan: "De bakker bij mij om de hoek heeft ook zeer lekkere éclairs. Jullie zeggen dat ik bij jullie en stukje geluk koop, maar als ik bij mijn bakker ga, koop ik eveneens dat stukje geluk, en bovendien zal dat wellicht nog een stuk goedkoper zijn. Waarom zou ik dan de moeite doen om voor een éclair toch naar Chez Claire te gaan?"

Tot dan toe hadden de oprichters van Chez Claire op alle vragen moeiteloos een antwoord kunnen geven, maar hier liep het toch eventjes een beetje fout. Yuri verwees naar de uitstraling van de winkels, de vitrines die klanten moesten binnenlokken, het stukje geluk dat je kocht. Ingels was niet overtuigd.

Wat Jurgen Ingels, de man achter onder meer Clear2Pay, eigenlijk vroeg, was welk waardevoorstel Chez Claire zou gaan hanteren. Eclairs zijn eigenlijk een 'commodity', per definitie makkelijk vervangbaar. Een goede strategie is dus onontbeerlijk en een uniek waardevoorstel is een heel belangrijk onderdeel van een goeie strategie.

Aan de hand van welke waarden zou Chez Claire zich als unieke speler positioneren in de markt waarin het actief werd? Op deze vraag konden Dries en Yuri eigenlijk vijf mogelijke antwoorden geven. We lijsten ze hieronder even op.

Prijs

De éclairs bij ons zullen een stuk goedkoper zijn dan de éclairs bij de bakker bij jou om de hoek, Jurgen.

Natuurlijk niet relevant voor Chez Claire, maar een goede prijs is voor veel bedrijven wel degelijk een uitstekend middel om zich van de concurrentie te onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven als Zeeman, Ryanair en Aldi. Stuk voor stuk zeer succesvolle bedrijven die zich als prijsbreker positioneren in hun respectievelijke markten.

Toegankelijkheid

Het is veel makkelijker om bij ons een éclair te kopen dan bij de bakker bij jou om de hoek. Je zult een stuk minder moeite moeten doen om een éclair van Chez Claire in handen te krijgen dan een éclair van bij de bakker.

Het had gekund, als Chez Claire een online platform was waarop mensen via hun smartphone vanuit hun luie zetel een éclair konden bestellen, die vervolgens aan huis werd geleverd, maar dit is toch niet het waardevoorstel dat we aan Chez Claire zouden aanraden. Er zijn echter tal van bedrijven die deze nood aan gemak van de consument wel optimaal kunnen benutten. Denk bijvoorbeeld aan Bol.com dat voortdurend initiatieven neemt om het aankoopproces makkelijker te maken. Of Ikea dat steeds meer winkellocaties wil openen, altijd op vlot bereikbare plaatsen met veel parking. Of wat met Colruyt, dat er alles aan doet om via haar Collect & Go concept de klant het zo eenvoudig mogelijk te maken. Toegankelijkheid troef.

Service

Als je bij ons een éclair koopt, luisteren we naar jouw persoonlijke smaakvoorkeuren en stellen we vervolgens een éclair samen die helemaal aansluit op jouw smaak. We geven bovendien - wanneer gevraagd - heel veel uitleg over onze producten, hun afkomst en oorsprong, enzoverder. Je koopt bij ons niet gewoon een éclair, je krijgt er erg veel service bovenop.

Er zijn heel wat bedrijven die de markt overtuigen met een uniek en uitgebreid pakket aan bijkomende diensten. In het geval van Chez Claire zou dit zich kunnen vertalen in de vorm van een totaalbeleving die past bij hun product. Stel je een fancy interieur voor, met velvet zeteltjes en coole details, waarin klanten op hun wenken worden bediend. Een ander bedrijf dat uitblinkt in service, is bijvoorbeeld BMW, dat uw wagen komt ophalen en terugbrengen bij de grote onderhoudsbeurt.

Connectiviteit

Wie bij ons een éclair komt kopen, is meer dan een nummer. Je wordt op een unieke manier onthaald, en wordt bediend door een team van mensen die zeer open-minded zijn, met zeer veel people-skills. We doen er alles aan om met jou een persoonlijke band op te bouwen.

Connectiviteit is misschien wel het moeilijkste van de vijf waardevoorstellen om te vertalen naar concrete acties, maar indien goed geïmplementeerd is het een enorm krachtige tool. Bedrijven zoals South West Airlines en Ritz Carlton slagen erin met hun beste klanten een intieme relatie op te bouwen. De klanten van deze bedrijven kiezen voor deze bedrijven, precies omwille van de persoonlijke relatie die ze hebben. Ze kunnen haast niet anders dan voor deze bedrijven kiezen. Een alternatief kiezen zou hen bijna een schuldgevoel geven.

Product

Bij ons krijg je éclairs die je nergens anders vindt. Onze éclairs hebben eigenschappen die je nog nooit hebt gezien. We vernieuwen bovendien voortdurend ons aanbod, om je steeds te overtuigen met een uniek assortiment aan éclairs.

Bingo. Op het einde van zijn pitch kwam Yuri met dit antwoord op de proppen. Ingels tevreden, de andere juryleden tevreden, iedereen opgelucht. De markt overtuigen met een uniek aanbod is niet eenvoudig. Het vereist voortdurende inspanningen op gebied van Research & Development, innovatie en marketing. Bedrijven zoals Apple, Range Rover en La Mer zijn er ontzettend bedreven in.

Een heldere keuze

Een fout die veel ondernemers maken, en die Dries en Yuri duidelijk niet maakten, is om te proberen op elk van deze vijf waardevoorstellen goed te scoren. Dat kan niet. Het resultaat daarvan zal zijn dat je uiteindelijk in geen enkele van de vijf echt uitblinkt. Daarom is het heel belangrijk om er ééntje uit te pikken, en ernaar te streven dat je in dat waardevoorstel de allerbeste bent. Kiezen is winnen.

© Chez Claire Facebook

Eind goed, al goed

Dankzij hun uitstekende pitch, ingegeven door een duidelijke en samenhangende strategie, konden De Jongens Zeb-oprichter Luc Van Mol en Uplace/Club Brugge-baas Bart Verhaeghe overtuigen mee te stappen in hun verhaal. Het duo investeerde € 200.000 en kreeg hiervoor 15% van de aandelen in handen.

Intussen - de opnames voor 'De Leeuwenkuil' vonden kennelijk enkele maanden terug plaats - is Chez Claire van start gegaan. Met opgemerkte openingen in Gent en Antwerpen lijkt het concept alvast een goede start te hebben genomen. Er is sprake van plannen om snel te groeien naar vijf eigen locaties, om daarna door te groeien via een franchisemodel.

Wij zijn er alvast van overtuigd dat indien Chez Claire kan vasthouden aan de vooropgestelde strategie, Dries en Yuri hun succesverhaal van Wasbar losjes zullen kunnen overdoen. In tussentijd, laat maar komen, zo'n éclairtje. Gaat er altijd in, toch?

Alle nieuwsberichten